Defensie Heverlee, een tevreden klant van Umami Catering!

dashed line
Defensie Heverlee, een tevreden klant van Umami Catering!
14/03/2019

Umami Catering verzorgt de catering on site in samenwerking met het dienstenbedrijf Serco.

https://www.deliva.be/nl/nieuws/d/detail/defensie-heverlee-een-tevreden-klant-van-umami-catering

Kazerne Heverlee sluit als eerste contract af met dienstenbedrijf

Leger besteedt niet-militaire taken uit

HEVERLEE De kazerne van Heverlee is de eerste legerbasis waarbij alle niet-militaire taken uitbesteed zijn. Defensie heeft daarvoor met dienstenbedrijf Serco een tienjarig contract afgesloten van 3,3 miljoen euro per jaar. Het wachtlopen was er al uitbesteed aan Securitas. Tegen 2030 wil Defensie alle algemene diensten in haar kwartieren uitbesteden. Limburg komt later aan de beurt: Saffraanberg in 2021, voor Leopoldsburg en Kleine-Brogel zijn er nog geen concrete data.

Jan BEX

Een app om broodjes, een kamer of een klusjesman te bestellen, onderhoud van de gebouwen, het logement, ongedierte bestrijden, groenonderhoud, winterdiensten, schoonmaak, de catering met mess en bar, ... In de Hemptinnekazerne in Heverlee zorgt een burgerfirma daarvoor. Met name Serco, een in Londen beursgenoteerde firma die wereldwijd aan overheden diensten aanbiedt.

Projectofficier kolonel Geert Bouchez en luitenant-generaal Rudy Debaene, hoofd bij Material Resources benadrukken het meermaals: “Hoewel we in het geval van Heverlee na tien jaar tien procent zullen bespaard hebben, is dat niet het uitgangspunt. De militair verdient een behoorlijke infrastructuur en een minimum aan hedendaags comfort. Een kazerne moet weer thuiskomen zijn.”

Op de achtergrond speelt natuurlijk het personeelsprobleem bij Defensie. Tussen nu en 2025 zullen 9.000 militairen met pensioen zijn. Al rekruteert Defensie tegenwoordig wel fors met ruim 2.000 jobaanbiedingen per jaar. Het is alle hens aan dek om ervaring, ook al door het feit dat nog te veel jonge militairen te vroeg de organisatie verlaten, binnen de organisatie te houden. Bouchez: “Met dit uit te rollen voor alle kazernes tegen 2030 zullen we 5.000 jobs outsourcen.Zo kunnen we 5.000 militairen vrij maken voor hun kerntaken. Denk aan de pensioneringsgolf die nu volop bezig is. We willen ervaring in de organisatie houden, maar dan voor echte militaire taken. Outsourcing is geen concurrentie voor het personeel.”

4,5 euro voor maaltijd

Wat betekent dat concreet voor Heverlee? Met twee contracten, een voor de bewakingsopdracht (dat een andere wetgeving kent), en een voor de algemene diensten, is er een werklast voor in het totaal 93 militairen vervangen. 32 die geen wacht meer moeten lopen, 61 die geen algemene klussen moeten doen. Het bewakingscontract met Securitas in Heverlee loopt van 2017 tot 2022 en kost Defensie 1,1 miljoen euro per jaar. Het contract met Serco loopt tot 2028, levert meer dan dertig lokale burgerjobs op en kost 3,3 miljoen per jaar.

Waar zijn die 93 militairen heen? “Een aantal is intussen met pensioen. Voor anderen hebben we oplossingen op maat aangeboden”, aldus Bouchez. “Een tiental van die militairen doet ook de kwaliteitscontrole van het door Serco geleverde werk. Zo is onze voormalige kok het aanspreekpunt als het over de maaltijden gaat.”

En ja, de mess oogt hier anders dan het cliché. Houten lambrisering zorgt zowaar voor gezelligheid, er is een koffiehoek met kleurrijke, makkelijke zetels en militairen kunnen aan de verschillende eilanden volledige maaltijden naar smaak samenstellen voor 4,5 euro. “De rest past Defensie bij”, zegt Bouchez. “Comfort en dienstverlening staan centraal. Sinds Serco hier gestart is, komen hier twee keer zoveel militairen eten.”

Limburg?

Hoe zit het met Limburg? Bouchez: “In 2021 zullen we de algemene diensten voor Saffraanberg aanbesteden. Voor Leopoldsburg staat er nog geen datum vast.” Voor vliegbasis Kleine-Brogel ook nog niet. “Al staat Kleine-Brogel wel als een van de eerstvolgenden op de lijst nadat we Grobbendonk, Peutie en Bertrix uitbesteed hebben voor het facility management.” Voor de bewakingsopdracht zijn de eerstvolgende kwartieren die van Poelkapelle, Melsbroek, de KMS en Rocourt.